Насловна / Инфо / Вести / Одобрена средства за 5 удружења/кластера

Одобрена средства за 5 удружења/кластера

Четвртак, 17. децембар 2015.

Национална агенција за регионални развој је у оквиру Програма доделе бесповратних средстава за подршку удружењима/кластерима у 2015. години селектованим у оквиру Пројекта подршке развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији, који реализује у сарадњи са акредитованим регионалним развојним агенцијама из Ужица, Краљева, Новог Пазара и Лесковца, у оквиру Пројекта подршке развоју приватног сектора у јужној и југозападној Србији (даље: Пројекат), а који финансира Влада Сједињених Америчких Држава, преко Мисије USAID-a у Републици Србији,  одобрила 2.164.100,00 динара за пројекте 5 удружења/кластера.

На јавни позив који је био отворен од 6. до 23. октобра 2015. године, 5 удружења/кластера поднела су пријаве са циљем  повећања продуктивности и конкурентности привредних субјеката чланица удружења, као и са циљем јачања сарадње микро, малих и средњих предузећа и предузетника са научно-истраживачким организацијама и другим институцијама за подршку.

Одобрена су средства за финансирање пројектних активности у оквиру следећих група активности:  (1) израда и/или реализација заједничких иновативних пројеката који се односе на развој нових или знатно побољшаних производа, процеса или услуга; (2) развој заједничких услуга кластера (заједничко истраживање тржишта, заједнички наступ на тржишту, координирана набавка, приступ финансијама) и (3) активности повезивања чланица: развој заједничке визије и циљева - стратешких и оперативних и развој стратешких докумената, успостављање унутрашње структуре, анализа потреба за обукама, размена информација,  маркетинг удружења/кластера и региона, помоћ при инвестирању, информације о тржишту, тражење партнера.