Насловна / Активности / Подршка предузетништву / Програм подршке женском предузетништву

Програм подршке женском предузетништву

Према истраживању „Стање, проблеми и потребе сектора ММСП у Србији у 2012. години“ које је спровела НАРР, тек свака трећа фирма има на челу жене у хијерархијској и власничкој структури. Жена има највише међу предузетницима (45%) у поређењу са осталим врстама привредних субјеката и имају примат једино у услужним делатностима, као што су нега и рекреација (74%) и у области интелектуалних услуга (агенције за консалтинг, преводиоци, порески саветници, итд.) са 61%, док су равноправне са мушкарцима у области здравства (51%) и образовања и васпитања (50%). Код свих осталих делатности апсолутну предност имају мушкарци.

Овај Програм има за циљ афирмацију женског предузетништва и да кроз добре примере из праксе охрабри већи број жена за укључивање у предузетничке токове

Национална агенција подржава пројекте микро, малих и средњих предузећа и предузетника у власништву и управи жена, кроз учешће у финансирању до 65 процената трошкова консултантских услуга за уређење пословања у складу са стандардима квалитета, за побољшање постојећих и развој нових технолошких процеса, производа и услуга, за израду и имплементацију специјализованог софтвера, нови дизајн производа и амбалаже, тестирање нових производа, електронску презентацију (израда "website") и за едукацију менаџмента и запослених кроз специјализоване обуке. Средства се одобравају на основу расписаног јавног позива.

Пројекат подршке женском предузетништву у 2015. години

У 2015. години на основу јавног позива објављеног 9. јула 2015. године, од укупно 180 пријављених привредних субјеката, изабран је и подржан 71 привредни субјект у оквиру Пројекта, са укупно 10.605.000 динара.

Јавни позив за доделу бесповратних средстава је био отворен од 9. јула до 19. августа.

Програм подршке женском предузетништву у 2014. години

У 2014. годиним на основу јавног позива, подржано је 38 привредних субјеката у оквиру Програма, са укупно седам милиона динара.

Јавни позив за доделу бесповратних средстава је био отворен од 6. јуна до 11. јула.

Програм подршке женском предузетништву у 2013. години

Прва компонента Програма подразумева суфинансирање пројеката за унапређење пословања предузећа на чијем челу су жене кроз усклађивање њиховог пословања са захтевима међународних стандарда пословања, унапређивање пословних процеса, производа и услуга и јачање људских ресурса.

У оквиру прве компоненте Програма, на основу јавног позива, подржано је 45 МСПП на чијем челу су жене. Јавни позив је био отворен од 23. маја до 24. јуна.

У оквиру друге компоненте, додељена су признања најуспешнијим предузетницама по регионима "Успешна у бизнису".
- Успешна у бизнису у Региону Јужна и Источна Србија је Соња Гавриловић, сувласница и директорка „Видра“ доо из Лебана, која се бави производњом наменске одеће.
- Успешна у бизнису у Региону Шумадија и Западна Србија је Данијела Божић, власница занатске радње „O!PHILIP“ из Краљева која се бави производњом дечије одеће.
- Успешна у бизнису у Региону Војводина је Марија Жјак, власница „Мале млекаре“ из Силбаша код Бачке Паланке која се бави прерадом млека и производњом сирева.
- Успешна у бизнису у Београдском региону је Александра Поповић, сувласница и директорка „Наг“ доо која се бави производњом радних униформи.