Менторинг

Менторинг је свеобухватан и релативно дуг процес подршке предузећима која се налазе у пресудном тренутку за развој или опстанак.

Представља заједнички рад ментора и предузећа/предузетника у циљу превазилажења тренутне ситуације и налажења најповољнијих решења за будуће пословање. Кроз овај приступ, предузеће је у стању да прима равномерну, временски распоређену континуирану подршку, ради постизања што бољих резултата. Јапанска искуства у обављању менторинга су показала да су ефекти оваквог вида консалтинга далеко већи о повремених и краткорочних савета.

Ко су ментори?

Ментори су особе које воде процес менотринга. Ментор ради као помоћник, координатор и саветник за све процесе развоја како би се постигли коначни циљеви предузећа. Ментор је квалификована особа која је поседује сертификат да је успешно завршила менторинг тренинге. Обука на тренинзима омогућава савладавање алата за дијагностификовање проблема и практичних метода за решавање евентуалних проблема са којима се предузеће сусреће.

Ко су корисници менторинга?

 • почетници у пословању
 • постојећи предузетници, заинтересовани за унапређење пословања
 • удружења и кластери
 • корисници прогама које подржава Влада Републике Србије, донатори и друге институције

*Заинтересовани за услугу менторинга пријављују се на јавни позив који Национална агенција расписује у првој половини сваке године.

Фазе у процесу менторинга:

 • Дијагноза (проучавање разлоге тренутних проблема или сметњи за даљи развој предузећа)
 • Припрема плана развоја
 • Имплементација плана

Које услуге обухвата менторинг?

 • Дијагностиковање како би се дефинисала и разумела тренутна ситуација у пословању предузећа
 • Помоћ у проналажењу потребних информација
 • Помоћ у припреми и реализацији развојних активности/планова/пројеката, како би се постигли што бољи пословни резултати
 • Помоћ у припреми документације за програме подршке предузећима
 • Помоћ у проналажењу пословних партнера
 • Саветовање и координација активности усмерених приступању фондовима, новим технологијама, консултантским услугама
 • Упознавање са одговарајућим консултантима 
 • Обуке
 • Консалтинг

Процес менторинга у једном предузећу може трајати годину дана, кроз укупно 60 сати.

Менторинг за 100 новооснованих постојећих МСПП и кластере у 2015. години

Јавни позив је отворен од 16. априла до 15. маја. 

Брошура.pdfБрошура 1,53 MB

Менторинг за 100 новооснованих и постојећих МСПП у 2014. години

У 2014. години за програм менторинга, на основу јавног позива, изабрано је 108 корисника. Менторинг подршка корисницима трајаће до 30.11.2014. године (период у оквиру којега ће бити распоређено по 50 сати менторске подршке по кориснику). 

Менторинг за 100 новооснованих и постојећих МСПП у 2013. години

У 2013. години за програм менторинга, на основу јавног позива, изабрано је 108 корисника. Менторинг подршка корисницима трајаће до 30.11.2013. године (период у оквиру којега ће бити распоређено по 50 сати менторске подршке по кориснику). 

Менторинг за 50 новооснованих и 100 постојећих МСПП у 2012. години

У 2012. години за програм менторинга, на основу јавног позива, изабрано је 135 корисника. Менторинг подршка корисницима је започела у првој половини јуна и трајаће до 30.11.2012. године (период у оквиру којега ће бити распоређено по 50 сати менторске подршке по кориснику). За разлику од прве две године реализације, ове године се корисници деле у две групе, тзв. почетници у бизнису и они који своје пословање обављају више од једне године (поређења ради, раније су корисници могли бити само привредни субјекти који послују најмање две године).

Менторинг за 150 МСПП у 2011. години

Након пилот-пројекта у 2010. години, Национална агенција за регионални развој је у оквиру редовних пројектних активности за 2011. годину објавила јавни позив и изабрала 135 привредних субјеката, овога пута са територије читаве Србије, који су били корисници бесплатног менторинг програма током 2011. године.

 Пилот пројекат Менторинг за 50 МСПП у 2010. години

На основу пријава на јавни позив у априлу 2010. године, одабрано је 44 предузетника/предузећа са подручја која покривају регионалне агенције и центри у Београду, Зрењанину, Крагујевцу, Крушевцу и Ужицу. Одабраним предузетницима/предузећима пружена је бесплатна услуга менторинга у трајању од 50 сати у 2010. године.